Thursday 13 August 2015

The origin of arepas / El origen de las arepas


  Despite its consumption is very popular in countries like Colombia and Panama, the arepa is the gastronomic reference when talking about Venezuela. It's a kind of bread made of ground corn or pre-cooked cornmeal that tastes incredible with any ingredient that it's filled with. The first consumption register ever made dates back to 1539; it was consumed by the natives of these territories long time before the arrival of Spanish conquistadors to South America.

  In earlier times it would take hours or even days to process the corn just to enjoy a fresh arepa in the morning; but it was in 1960 when Empresas Polar launched the pre-cooked corn flower P.A.N. to the market under the slogan "the long corn-process is over!", registering a total sale of 5280 kilos the first day.

 Their market strategy consisted in training a group of women to teach housewives to prepare arepas faster with the new pre-cooked cornmeal, and at the same time, they were responsible of teaching other people so the tradition could be passed to new generations.

  Nowadays the arepa is not only enjoyed on the tables of Venezuelan homes, but in many other countries. It has been intertionalized and decreed as "the best breakfast in the world" during the first quarter of 2014.

  Come and enjoy with us the arepas with the most pure Venezuelan flavor, in an ambiece that will make you feel home.

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   Aunque su consumo es popular en países como Colombia y Panamá, la arepa es la primera referencia gastronómica al hablar de Venezuela. Es una suerte de pan hecha a base de maíz molido o harina de maíz precocida que resulta deliciosa con cualquier ingrediente con el que se rellena. El primer registro de consumo data del año 1539; ésta era consumida por los aborígenes de dichos territorios mucho antes de la llegada de los españoles a América del Sur.

  En épocas anteriores se debía pasar horas e incluso días pilando el maíz para poder disfrutar de una arepa fresca por la mañana; pero fue en 1960 cuando Empresas Polar lanzó al mercado la harina de maíz precocido P.A.N. (Producto Alimenticio Nacional) bajo el eslogan "¡Se acabó la piladera!", registrando un total de ventas de 5.028 Kg el primer día de lanzamiento.

  Su estrategia de mercado consistió en entrenar mujeres para que salieran a enseñar a las amas de casa para preparar arepas rápidamente con la nueva harina de maíz, y estas a su vez fueron las encargadas de pasar esta tradición a otras generaciones.

  Hoy en día no solo se disfrutan las arepas sobre las mesas de los hogares venezolanos: ésta se internacionalizó y atravesó fronteras para quedarse. Por ésta y muchas razones más nos enorgullece que haya sido decretada como "mejor desayuno del mundo" durante el primer trimestre del 2014.

 Acércate y disfruta con nosotros de las arepas con el más puro sabor venezolano, en un ambiente que te hará sentir como en casa.


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